Karakovan Bali’nin ortasında balmumu yoktur. Tamamıyla natureldir. Peteği olduğu gibi yenir. İnsan eli değmeden ari kendi isteğine göre hazırlanmıştır. Seker hastalarının dahi yiyebilecekleri; Katıksız, 0 saf, glikoz içermeyen, naturel, özel, her derde deva doğa harikası hakiki Karakovan balıdır. Ticari Glikoz oranı % 0’dir.
Altı ay kapalı kalıp toplu iğne başı kadar bir aydınlık görmediği için kapalı kovan yani KARAKOVAN BALI denir. . Ortasında balmumu yoktur. Seker (Glikoz) oranı % 0’dir.
Balin nitelikleri; içindeki maddeler itibariyle, alındığı başlıca kaynaklara bağlı olmak üzere, az veya çok değişebilir. Ancak balın kalitesini ortaya koyan en önemli etken ise Balin Nektarıdır yani balözüdür.
Bir besin maddesi olarak büyük öneme sahip balın enerji değeri son derece yüksektir. 100 gram bal, ortalama 325 kalori sağlar ve bu yönüyle, enerji ihtiyacı fazla olan her yastan kişi için ideal bir besin maddesidir. Balin beslenmedeki benzersiz önemini sağlayan ise, içerdiği kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot gibi minerallerle; pantotenik asit, B1, B2, B6, C ve K vitaminlerle bazı enzimleri içeren zengin yapısıdır.
Öte yandan balı, pek çok hastalıkta koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğu da, tip uzmanlarınca kabul edilmektedir. Balin yaklaşık 500 hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığı ve etkili olduğu gözlenmiştir. Bal arıları 10 peteği doldurabilmek için, 100.000 km. kanat çıpmakta ve yaklaşık 100.000.000 çiçeğin nektarını emmektedirler.
Yarım kilo bal için arıların, çiçeklere 37.000 kere gidip gelmeleri gerektiği hesaplanmıştır. Arılar, bir bal peteği doldurmak için, senede 17 milyon mil yol yaparlar.
Bal, bütün yiyeceklerin en safidir. Kaliteli bir balın içinde her ne şekilde olursa olsun kesinlikle bakteri bulunmaz ve üremez. Ancak bu yazılanların hepsi HAKIKI, KATISIKSIZ, SAF, TAMAMIYLE ARILARIN ÜRETTIGI VE BOL ÇIÇEK NEKTARLI BIR YÖREDE ÜRETILEN HAKIKI BALLAR IÇINDIR.
Mineral Bakımında Balda Bulanan Maddeler : Balda demir, bakir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, alüminyum, krom, nikel ve kobalt gibi değerli mineral maddeler vardır. Salgı balları mineral maddelerce daha zengindir. Bu özelliğinden dolayı tedavi amaçlı kullanılmaktadır ve kristalize olmadıkları için bazı tüketiciler tarafından tercih edilirler. Proteinler : Balin kaynağında bağlı olarak olarak, proteinlerin yapı taşları olan aminoasitler ballarda oldukça düşük düzeylerde bulunurlar. Balda 17 adet farklı aminoasit tespit edilmiştir. Asitler : Asitler, bala kendine has kokuyu veren maddeler olup balın asidik yapıda olmasını sağlarlar. Balin pH değeri değişik şartlar altında 3.4 ile 6.1 arasında değişmekte birlikte ortalama olarak 3.9dur. Enzimler : Balda, bir kısmı bitkilerden bir kısmı da arinin salgı bezlerinden gelen değişik enzimler bulunur. Enzimler balın en değerli maddeleridir. Doğal ve ısıtılmamış ballarda enzim miktarı oldukça yüksek olup bu tür ballar kaliteli ve çok değerlidir.